MAT

Moules marinières (sjömanshustruns musslor) – den vanligaste och mest klassiska varianten. Musslorna kokas i vitt vin med (stekt) schalottenlök. Övriga ingredienser är persilja och smör.

Risotto alla Milanese, från en diminutivform av ”ris”, är en italiensk maträtt som görs av ris kokt i buljong. Maträtten är vanlig i norra Italien i områdena runt Poslätten där just ris odlas i stor utsträckning, men det finns många lokala varianter på olika platser i landet. En av de mer kända risottorätterna är ”risotto alla milanese” (uppkallat efter staden Milano) som är smaksatt med parmesanost och saffran.

S.O.S. är en traditionell svensk förrätt som huvudsakligen består av smör, ost och sill. Den kan ses som en enklare variant av det ursprungliga brännvinsbordet.

Spaghetti alle vongole is a dish that is very popular throughout Italy, especially in the Campania region (where it is part of traditional Neapolitan cuisine). Palourde, or carpet-shell clams, vongola verace, are used; or the small, Mediterranean wedge shell Both types are also called arselle in Liguria and Tuscany.